19 d’abril del 2012

Segueix el debat sobre les escoles bressol municipals.

A la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació del dia 17, el debat sobre les escoles bressol municipals de Barcelona va tornar a estar present.
Aprofitant que es va sol·licitar la compareixença del Regidor d'Educació,  el sr. Ardanuy, una quarantena d'educadores i educadors del Col·lectiu de les EBM van assistir-hi per seguir mostrant, des del públic, la seva oposició davant els canvis imposats per l'equip de Govern per al proper curs.
Els grups municipals de l'oposició  també van manifestar, durant les seves intervencions, el seu rebuig davant l'atac de CiU i PP al model educatiu de les EBM. (llegiu les aportacions dels diferents grups PSCICV-EUiA i ERC)
Van preguntar al Regidor quina informació tenia l'Ajuntament sobre l'aportació econòmica de la Generalitat per al futur manteniment de les escoles bressol. Es va demanar a Ardanuy un compromís més explícit per fer front a les retallades anunciades per la Consellera Rigau. El Regidor va manifestar que l'actual situació econòmica posa en risc el model d'escola bressol.
La intervenció del Regidor va iniciar-se amb una lectura resumida del plec de condicions que no aportava, com ja és habitual, cap argument educatiu al que s'havia presentat per escrit.
Pel que fa als tràmits iniciats per l'adjudicació de la gestió de les 3 noves escoles bressol (Jaén, Caspolino i Patufet de Navas) es va demanar la retirada d'aquest procediment administratiu i posar aquestes tres escoles bressol en marxa amb el mateix model de gestió pública directa que ara funciona i evitar la creació d'una doble xarxa.
Se li va preguntar, explícitament, quin era el cost per infant a una escola bressol de gestió indirecta. Si fos una veritable motivació econòmica el que porta a la Regidoria a optar pel model de gestió privada,  hauria de donar a conèixer l'estalvi que representaria. Ardanuy no va donar cap xifra concreta, ni tan sols aproximada. La seva resposta: Les estimacions sobre el cost de la plaça es podran debatre després del procés de licitació i, quan el model ja estigui en funcionament, es podrà fer l'anàlisi. 
També es va demanar verificar  l'aparent reducció de les hores de suport educatiu (que pot representar una hora menys diària) i com s'organitzaran les hores de gestió i de formació, necessàries en un projecte educatiu. No es va donar cap resposta concreta.

Ardanuy no va fer més que deixar incògnites i dubtes sobre quin serà l'augment del preu públic que hauran de suportar les famílies. La preinscripció s'iniciarà sense tenir concretada la quota que hauran de pagar. Tot apunta que hi haurà una considerable pujada, força superior a l'IPC.
Seguim sense conèixer cap argument educatiu que justifiqui aquest canvi de gestió. Seguim sense conèixer, tampoc, cap argument econòmic que demostri l'estalvi que, suposadament, justifica aquest canvi de model. Cada cop fan més evident que es tracta d'un posicionament ideològic. CiU i PP comparteixen criteris respecte el 0-3: Descriuen les escoles bressol com un servei que respon a una suposada conciliació i prioritzen, a qualsevol preu, l'augment de places a oferir.

Amb totes les mesures imposades, seguim veient amenaçada la continuïtat d'un model públic que funciona.